Bruin Bergschaap British Texel Cambridge

Historie
Het Bruin Bergschaap is afkomstig uit de berggebieden van Oostenrijk en Duitsland. De streek waar het ras het meest voorkomt is Tirol. Doordat veel fokkers zich specialiseerden in de fokkerij van het witte Tiroler Bergschaap raakte het ras in de vergetelheid. Vanaf 1977 is men begonnen met het terugfokken van het Bruin Bergschaap om het ras te behouden. Een ras dat erg nauw verwant is aan het Bruin Bergschaap is het Engadiner Bergschaap dat in Zwitserland gehouden wordt.
Bijzonderheden
Het meest opvallende kenmerk van het Bruin Bergschaap is de kleur. De bruine kleur is na het scheren donkerbruin en verkleurt door de zon tot lichtbruin bij dieren die meer wol hebben. De wol is middellang en mag niet te grof zijn. Het Bruin Bergschaap wordt in Duitsland en Oostenrijk twee keer per jaar geschoren, omdat de dieren gedurende de winterperiode op stal gehouden worden. De wol is geschikt om te spinnen en te vilten. De kop is lang smal en tot op het voorhoofd bewold. Zowel de rammen als de ooien hebben een ramsneus. De lange hangoren reiken tot aan de neus. Zowel de ram als de ooi is hoornloos. Het Bruin Bergschaap is een lang en hoogbenig schaap. Het beenwerk is stevig en de klauwen zijn donker gepigmenteerd en hard. De staart is lang en reikt tot over de staart.
Vruchtbaarheid

Het Bruin Bergschaap heeft een seizoensvrije bronst. Dit betekent dat de ooien het gehele jaar gedekt kunnen worden. Het ras is vroegrijp, al worden de jaarlingen meestal niet gedekt. In het herkomstgebied lammeren de ooien op een leeftijd van 18 maanden voor de eerste maal. Het Bruin Bergschaap lammert probleemloos, heeft voldoende melk en goede moedereigenschappen. De gemiddelde worpgrootte is iets minder dan 2.

Afbeeldingen
Rasbeschrijving in onderdelen
Het Bruin Bergschaap heeft een ramsneus. Deze is bij de rammen sterker ontwikkeld dan bij de ooien. Het ras heeft hangende oren die reiken tot aan de neus. De kop is tot op het voorhoofd bewold.
Het Bruin Bergschaap is ongehoornd.
Het Bruin Bergschaap heeft een vrij lange hals en draagt zijn hoofd boven de schouders.
Het Bruin Bergschaap is matig bespierd en heeft dan ook geen zware voorhand.
Het Bruin Bergschaap heeft een lange rechte rug.
Ook de achterhand is matig bespierd, maar stevig gebouwd.
Het Bruin Bergschaap is een hoogbenig ras en beschikt over sterk beenwerk en harde klauwen.
De staart reikt tot op of over de hak.
De wol is middellang en niet te grof. De kop is tot het voorhoofd bewold. De wol is op de huid donkerbruin van kleur. Onder invloed van de zon verkleurd de wol naar lichtbruin.
Aftekeningen zijn niet toegestaan.
Het Bruin Bergschaap is een hoogbenig schaap met een kenmerkende bruine kleur. Het is een stevig gebouwd schaap met sterk beenwerk.

 

 

Contact

Rasvertegenwoordiger:
Jorick ten Brinke
Hobelmansdijk 15a
7025 CP Halle (Gld.)
06-40800775
jorick.tenbrinke@gmail.com

British Texel Cambridge