Barbados Black Belly Balwen Welsh Mountain Bentheimer Landschaap

Historie
Dit vruchtbaarste haarschaap ter wereld is afkomstig van de Caribische eilanden Barbados en Aruba.
Bijzonderheden
Ondanks de vroege rijpheid is er een doorgroei tot tweejarige leeftijd. Een zogende ooi heeft veel energie nodig, terwijl het niet-zogende dier sober is. Op Barbados worden ze gehouden als melkschaap. De Barbados Black Belly is goed vertrouwd te maken en individuele dieren zouden zelfs hun naam kunnen herkennen. Ze kunnen goed in een normale wei gehouden worden.
Het karakter is prettig te noemen.
Vruchtbaarheid
Vroegrijpe dieren: de ooilammeren kunnen al met 5 maanden in bronst komen. De ooien zijn asaisonaal (niet seizoen gebonden)en werpen meerlingen tot 3- en 4-lingen. Dit is afhankelijk van de conditie en het seizoen. De lammeren worden gemakkelijk geboren.
De rammen dekken en bevruchten het hele jaar.
Afbeeldingen
Rasbeschrijving in onderdelen
Droog hoofd met een spits toelopende snuit. Een zwart masker op de kop. In lijn loopt er via de kaak een zwarte kleuring naar de zwarte onderkin en snuit. De oren zijn van binnen zwart. Rondom de neusspiegel een lichtere tint.
Hoornloos ras.
Droge, lange sierlijke nek en hals waarop het hoofd sterk gedragen wordt. De ram heeft op de borst manen die kunnen uitgroeien tot 20 cm lengte.
Sterk, met een uitstekende borst. De schouders zijn goed aangesloten.
Rechte ruglijn die goed aansluit bij de achterhand. De middenhand is typisch wigvormig. De schouders zijn dakkig met een variatie binnen het ras tot brede schouders.
Hellend kruis met voldoende ruimte voor de geboorteweg.
Droog en hard beenwerk met een vierkante stand. De kleur is zwart met af en toe een bruine tekening. Sterke klauwen die zwart van kleur zijn.
Korte staart die uitloopt op een punt. Behaard en vaak zwart aan de binnenkant.
Heeft stokharen vacht die goed aangesloten is en vettig aanvoelt. De kleur is reebruin met een zwarte buik. De binnenkant en zijkant van de achterhand en binnenkant van het beenwerk zijn ook zwart. Enkele variaties in de kleur bruin zijn mogelijk van licht tot donkerbruin tot zwart. In de wintermaanden kan er een kortwollig dek op de rug groeien dat er in april weer afvalt.
Bruin schaap met zwarte aftekeningen (black belly = zwarte buik). Het heeft een sierlijk lange nek en lange sterke poten.
info@vssschapen.nl

 

Ooilam

Ramlam

Jaarl ooi

Jaarl ram

Volw ooi

Volw ram

Geb.gew.

3 kg

3,5kg

 

 

 

 

Groeisnelheid

180 g/d

180 g/d

 

 

 

 

Gewicht

 

 

 

 

50 kg

70 kg

Formaat

 

 

 

 

Middelgroot

Middelgroot

Lam prod

3

 

4

 

35

 

Jaarrond

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Wol

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Hoorns

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Contact

Rasvertegenwoordiger:
Secretariaat VSS:  info@vsschapen.nl

Links
Balwen Welsh Mountain Bentheimer Landschaap