Een belangrijke pijler van het stamboek fokken zijn de keuringen.

De VSS kent 3 soorten keuringen

 • De lammerenkeuring
  Om een schaap opgenomen te laten worden in het stamboek moet het eerst gekeurd worden door een VSS-keurmeester. Omdat het om de eerste keuring gaat en dus vooral lammeren worden gekeurd, heet het dan ook lammerenkeuring.
  De inspecteur keurt dieren op zichtbare erfelijke afwijkingen en raskenmerken. Er zijn 3 uitslagen mogelijk: JA, JA+, NEE. De eigenaar krijgt voor deelname een inspectiesticker met jaartal. Op het afstammingsbewijs komt de uitslag van deze keuring. De keuringen vinden plaats op het bedrijf.
  Zie verder het inspectieprotocol.
 • De puntenbalk
  Elk, in het stamboek opgenomen schaap van tenminste 1 jaar of ouder, kan door de VSS-keurmeester beoordeeld worden op exterieur. Van kop tot staart worden  de lichaamsonderdelen beoordeeld. Het eindcijfer ligt tussen de 0 en 100. De dieren met een beoordeling van 85 of hoger, zijn een VSS Topdier. De eigenaar krijgt een gouden sticker. Op het afstammingsbewijs komt de uitslag van deze keuring. De keuringen vinden plaats op het bedrijf.
  Zie verder het inspectieprotocol.
 • De Tentoonstellingskeuring/Showkeuring
  Deze keuring wordt veelal georganiseerd door een VSS-rasgroep. De groep is vrij een keurmeester te kiezen. De uitslagen van tentoonstellings-/showkeuringen zijn voor de houders niet minder belangrijk dan de uitslag van een VSS-keuring. Met dit verschil dat de uitslagen van de tentoonstellings-/showkeuringen niet opgenomen worden in de stamboekregistratie. Voor opname in het stamboek is altijd een keuring nodig van een VSS-keurmeester. De tentoonstellings-/showkeuringen kunnen overal plaats vinden, meestal komen fokkers en schapen op één punt bij elkaar, bijv. de Jacobschaapfokkers organiseren jaarlijks een tentoonstellings-/showkeuring in Odiliapeel.
  Zie verder het tentoonstellings-/showkeuringsreglement

Aanmelden voor een keuring

 • U ontvangt jaarlijks in de maand mei een aankondiging en bijbehorende informatie via de mail. U kunt dan uw dieren opgeven. De keurmeester van uw rayon maakt dan een afspraak om in de zomer bij u langs te komen. Zijn planning is zo, dat hij op één dag meerdere fokkers kan bezoeken.
  Aanmeldingsformulier en  inspectieprotocol mei 2023 - mei 2024.
 • Als het niet mogelijk is met de 'keuringsronde' mee te doen, dan bestaat de mogelijkheid de keurmeester apart te laten komen. U neemt dan contact op met het bestuurslid foktechnische zaken voor een afspraak.

Wat kost een keuring?
De kosten van een keuring zijn afhankelijk van het aantal dieren, wat voor soort keuring u laat doen en of u individueel laat keuren of met een keuringsronde. Klik hier voor de keurings tarieven.

Hoe gaat dat bij een showkeuring?
Een showkeuring wordt geregeld door de rasgroep zelf. Voorwaarden en tarieven worden ook door de rasgroep bepaald. Neemt u voor informatie contact op met uw rassenvertegenwoordiger.

 

Belangrijk om te weten!

Bewaar altijd de keuringspapieren die u van de keurmeester heeft ontvangen. De keuringsresultaten van de lammerenkeuring en de puntenbalken worden in Falcoo ingevoerd en komen zo op het afstammingsbewijs ('stamboekpapier') terecht. Maar er kan altijd een fout(je) gemaakt worden. Dus check na de keuring altijd of de gegevens correct zijn ingevoerd. (in het 'keuringshoogseizoen' kan dat soms wat langer duren)
Mocht er iets niet kloppen, dan kan dit uitsluitend gewijzigd worden als de (kopieën) van de keuringspapieren kunnen worden getoond.
 

Leuk om te weten!

 • Topdier
  Als u een dier heeft laten puntenbalken en de score is hoger dan 85 punten, dan heeft u een Topdier.
  Stuur dan een foto met een korte beschrijving naar de redactie van deruif@vssschapen.nl  Niets leuker dan uw Topdier in het digitale VSS-magazine De Ruif!
 • Uitreiking prijzen Topdieren van het jaar
  De 3 Topdieren met de hoogste score en het oudste Topdier worden tijdens de Algemene Ledenvergadering in januari/februari bekend gemaakt en in het zonnetje gezet met de VSS Topdier-trofee.