Dorper Devon&Cornwall Longwool Dorset Horn

Historie
De Dorper is een Zuid Afrikaans schapenras dat rond 1930 is ontwikkeld uit de Dorset Horn en de Persian Blackhead. Momenteel is het numeriek het op één na grootste ras van Afrika en heeft zich verspreid over de gehele wereld.
Bijzonderheden

De Dorper is een economisch ras, het heeft een groot aanpassingsvermogen en is zowel bestand tegen lange droge periodes als winterhard door de dikke waardevolle huid. Het is speciaal gefokt voor een goede vleesproductie op de Karoo Hoogvlakte en in de Kalahari woestijn.

Het is een haarschaap.

Er zijn twee fokrichtingen. De ene is een geheel wit dier. De ander, die het meest gefokt wordt en het ras bekend gemaakt heeft, heeft een zwarte nek, hals en kop.
Vruchtbaarheid
De Dorper is een vruchtbaar schaap, hij kan 3 x per 2 jaar lammeren en de lammeren zijn uitstekende groeiers en producenten van vlees. In 100 dagen kunnen de lammeren een gewicht bereiken van circa 36 kg.
Afbeeldingen
Rasbeschrijving in onderdelen
Sterk en lang met ogen ver uit elkaar en beschermd geplaatst. Sterke neus, sterke goed gevormde mond met goed passende diepe kaken is het ideaal. Het voorhoofd mag niet hol zijn. De grootte van de oren moet in verhouding staan tot het hoofd.
Het ras hoort hoornloos te zijn. Rudimentaire hoorntjes zijn toegestaan.
De hals moet van gemiddelde lengte zijn, goed bespierd met zware botstructuur, breed en goed aansluitend bij de schouders/voorhand
Schouders moeten stevig, breed en sterk zijn. Een gematigd uitsteeksel van de borst over de schouders en goede diepte zijn het ideaal.
Het ideaal is een lang, diep, breed lichaam, zware botstructuur, ribben goed gewelfd, lendenen breed en vol. De schapen moeten een lange, rechte rug hebben.
Een brede sterk bespierde achterhand,
Voorbenen moeten sterk, recht en goed geplaatst zijn met sterke koten en sterke, zwarte gesloten hoeven. De achterbenen moeten sterk en goed geplaatst zijn met stevige hoeven en sterke koten. De spronggewrichten moeten sterk zijn.
Geen zwakke koten, X- benen, sabelbeen of koehakkig.
De staart heeft een zeer brede dikke inplanting uitlopend in een lang dun gedeelte.
De Dorper is een rui schaap. Het goed verharen van de dieren is een punt van speciale aandacht voor iedere fokker.
Een geheel wit schaap of een schaap met een zwarte kop en nek is het ideaal. Een beperkt aantal vlekken is toegestaan op het lichaam en de benen .Ook zwarte pigmentvlekken komen vooral bij oudere ooien veel voor, zijn echter minder gewenst. Witte uier en tepels, roze onder
De huid is dik en zonder vouwen.
De staart is ideaal, zwarte uier en zwarte vlek onder de staart zijn alleen bij ooien toegestaan. Bruin op het gezicht is niet toegestaan,evenmin als meer dan een derde wit op het hoofd .
De schapen moeten harmonisch gebouwd zijn en de lichaamsdelen in verhouding tot elkaar in balans zijn. Een kalm en vriendelijk karakter met een krachtige uitstraling is het ideaal. De algemene indruk moet zijn van een goede balans, bespiering en een krachtige uitstraling. Mannelijkheid in de ram en vrouwelijkheid in de ooi is erg belangrijk.

.

Ooilam

Ramlam

Jaarl ooi

Jaarl ram

Volw ooi

Volw ram

Geb.gew.

 

 

 

 

 

 

Groeisnelh

 

 

 

 

 

 

Gewicht

 

 

 

 

80 kg

120 kg

Formaat

 

 

 

 

 

 

Lam prod

 

 

 

 

 

 

Jaarrond

 

 

 

 

 

 

Wol

 

 

 

 

 

 

Horens

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Contact

Rasvertegenwoordiger:
Don Hermanns
Reppelstraat 35
6088 EV  Roggel
0475-494 263
06 227 806 21
don.hermanns2010@hotmail.com

www.reppelscourage.com

Devon&Cornwall Longwool Dorset Horn