Racka Portland Romney

Historie
De Racka is een zeer oud ras en behoort tot de familie van Zackalschapen. Al meer dan 8000 jaar geleden zijn schapen op Egyptische muurschilderingen afgebeeld met schroefvormige horens en een lange staart. Waarschijnlijk is de Hongaarse Racka een nazaat van de afgebeelde dieren.
Bijzonderheden
De Racka staat nog dicht bij de natuur en is alert, gehard en sober. Het is een echt kuddedier. Er zijn 2 kleurvariëteiten: zwart en wit (tankleurig hoofd en poten). Kenmerkend zijn de V-vormige, gedraaide hoorns die wel 50 cm lang kunnen worden.
Vruchtbaarheid
Jonge ooien zijn geslachtsrijp vanaf  6 maanden. Ze lammeren gemakkelijk af en hebben goede moedereigenschappen. De bronst is seizoensgebonden, lammerpercentage 115%.  De lammeren zijn bij de geboorte zeer vitaal en groeien snel.
Afbeeldingen
Rasbeschrijving in onderdelen
De kop is middelgroot, edel en nuchter. De ogen zijn groot, opliggend en kijken levendig. De schedel is tamelijk breed, het gezichtsdeel lijkt er smal door. De ooien hebben een scherp profiel, de rammen een licht Romeinse neus. De oren zijn van middelmatige grootte en hellen zijwaarts naar beneden.
Zo intensief mogelijk geschroefd om een rechte lijn. De hoorns dienen zo verticaal mogelijk te staan. Lengte van de hoorns bij ooien tot 30 cm, bij de rammen tot 50 cm.
De hals is van middelmatige lengte, zonder veel spieren en diep ingeplant.
Goed gevormde schouder die een goede hoek vormt met een voldoende lange opperarm.
Voldoende lang en recht.
Hellend kruis dat voldoende lang is.
Hard droog beenwerk, tamelijk licht met vrij forse hoeven.
Voldoende lang (minimaal tot de hakken).
Door de speciale wolstructuur heeft dit ras minder last van myiasis. De wol is zeer geschikt om te vilten. Het aantal microns in een vacht varieert van 12-40.
De Hongaarse Racka is een sober schaap en nauw verwant aan zeer oude schapenrassen. Het is een opvallend dier vanwege de fiere houding, de alert­heid en de kurkentrekkerachtige hoorns die in een V-vorm op het hoofd ge­plaatst zijn. Er is een witte en een zwarte rasvariant. Gewicht van de ooien 35-45 kg. Gewicht rammen 55-60 kg.
 

Ooilam

Ramlam

Jaarl ooi

Jaarl ram

Volw ooi

Volw ram

Geb.gew.

.

.

.

.

.

.

Groeisnelh

.

.

.

.

.

.

Gewicht

.

.

.

.

50 kg

70 kg

Formaat

.

.

.

.

Middelgroot

Middelgroot

Lam prod

.

.

1

.

1,5

.

Jaarrond

.

.

Nee

.

Nee

.

Wol

.

.

.

.

3,5 kg

3,5 kg

Contact

Rasvertegenwoordiger:
Theo van Kilsdonk
Achterste Groes 5
5384 VG  Heesch
0412-453953
theo-carlavankilsdonk@hetnet.nl

Portland Romney