Ryeland Rouge de L'Ouest Scottish Blackface

Historie
De Ryeland is al ruim 800 jaar een wit schapenras. Door kruisingen in het verleden, 200 tot 300 jaar geleden, met de Leicester om de Ryeland wat groter te krijgen (meer vlees) is er zwart in het Ryelandras gefokt. In Engeland werd dit lange tijd gezien als een ‘bedrijfsfout’ en nog willen topfokkers er geen weet van hebben dat er wel eens een gekleurd lam wordt geboren. In 1989 werd besloten dat de gekleurde Ryeland als gekleurd geregistreerd zal worden. Niet in de Ryeland Flock Book Society Ltd. , maar in een supplement daarvan. De in het supplement-register opgenomen dieren zullen aan dezelfde regels gebonden zijn als de dieren opgenomen in het ‘witte Ryeland register’.
Bijzonderheden

Het karakter van de Ryeland is rustig, vriendelijk, verdraagzaam en meegaand.

Door haar wollige uiterlijk en aanhankelijk karakter wordt de Ryeland wel de ‘Teddybeer’ onder de schapen genoemd. Een hobbyschaap bij uitstek !!

Het karakter van de Ryeland is rustig, vriendelijk, verdraagzaam en meegaand.

Door haar wollige uiterlijk en aanhankelijk karakter wordt de Ryeland wel de ‘Teddybeer’ onder de schapen genoemd. Een hobbyschaap bij uitstek !!
Vruchtbaarheid

De rammen staan bekend als vruchtbaar en de ooien lammeren vrij gemakkelijk af.

De gemiddelde worpgrootte ligt op 1,5

Afbeeldingen
Rasbeschrijving in onderdelen
Een middellange hoornloze kop, manlijke uitstraling bij rammen, sprekend en goeddeels bewold. De kop wordt hoog gedragen.
Het gezicht is middellang, wit van kleur en relatief weinig bewold. Rond de neus en de ogen is de huid donker gepigmenteerd en onbewold.
De donker getinte oren zijn middelgroot en wit bewold of behaard en worden iets naar achteren gedragen. Het oor mag wit, donkere kleur - ofwel bruine tint met witte haren (soms gespot met zwart) of bedekt met korte witte wol.
De ooien en rammen zijn hoornloos
Sterke en brede hals waarop de kop verheven gedragen wordt.
De schouders zijn soepel en goed gesteld, recht en erachter goede overgang. De borst is breed en tamelijk diep.
De rug is recht, van de basis van de hals tot de aanzet van staart.
Rug moet breed zijn.
De ribben zijn goed gewelfd, lichaam goed vormend naar goede onderlijn.
Breed en in lijn met de middenhand.
De poten zijn bovenin goed bevleesd Meer naar onderen zijn ze wit, relatief kort en staan ze stevig, voldoende uit elkaar op sterke koten en hoeven, waardoor er een compacte aanblik ontstaat (enkele zwarte haren geen bezwaar)
Zwaar en geheel bewold.
Huid/vacht witte Ryeland:
De huid heeft een gezonde roze kleur, tenzij anders is vereist op eerder genoemde plaatsen. Een enkel zwart vlekje is geen bezwaar. Is altijd een niet erfelijk "moedervlekje". De wol is helderwit en fijn van structuur en strekt zich qua groei uit over alle lichaamsdelen, inclusief buik en poten. De kwaliteit bij de rammen is doorgaans beter dan bij de ooien. De huid rond de ogen en neus moet zwart zijn. Oren zijn middellang, dragen iets naar achteren, niet zwaar en afhangend. Donkere tint is de meest wenselijke, soms een bruine tint, zonder haar of met wit haar (met zwarte stippen) maar niet grijs.
Soms bedekt met korte vezels, die natuurlijk wit moeten zijn, maar een oor vrij van wol heeft de voorkeur. Witte of roze oren of een witte neus zijn echt niet passend voor de Ryeland en moeten worden vermeden.

Huid/vacht gekleurde Ryeland:
De vacht mag grijs-bruin, grijs-zwart tot geheel zwart maar niet bont zijn, waarbij de huid niet roze maar donkerder is.
De wol is vaak wat stugger als die van de witte Ryeland.
Intelligente vriendelijke verschijning bij het lopen of staan. Met een opgeheven kop.
 

Ooilam

Ramlam

Jaarl ooi

Jaarl ram

Volw ooi

Volw ram

Geb.gew.

3-4 kg

3,5-4,5 kg

.

.

.

.

Groeisnelh

gr

gr

.

.

.

.

Gewicht

30.

35

50 kg

60 kg

60-70 kg

75-100 kg

Formaat

.

.

Middelgroot

Middelgroot

Groot

Groot

Lam prod

.

.

 

.

1,5

.

Jaarrond

.

.

 

.

aug-dec

.

Wol

kg

kg

kg

kg

2,5 kg

4 kg

Hoorns

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Nee

Contact

Rasvertegenwoordiger:
Robert M. Bollema
Kamperzandweg 2
8307 RH Ens
tel: 0527-252863
rjtbollema@zonnet.nl

Rouge de L'Ouest Scottish Blackface