Krainer Steinschaf Karakul Leicester Longwool

Historie

Het Krainer Steinschaf is een autochtoon ras van de Julische Alpen in de grensdriehoek van Karinthië, Slovenië en Friuli, ontstaan uit de Zaupel-schapen. Bijna uitgestorven in het gebied van herkomst, zijn raszuivere dieren in 1986 gevonden in het Sloveense Triglav gebergte. In 1988 én in 1991 zijn 30 van deze dieren geïmporteerd in Oostenrijk, met als doel om de genetische variabiliteit én het ras in onveranderde robuuste vorm met goede melkbaarheid en vitaliteit te behouden.
Kuddeboekstichting is opgericht in 1992.

Bijzonderheden

Het ras is bijzonder geschikt voor de bergen doordat het zich goed en veilig kan bewegen op de rotsige bodem. Het is zeer goed aangepast aan extreme landschappen, een ruw klimaat en wordt ingezet voor landschapsbeheer in de Alpen. Uitstekende moedereigenschappen en een goede melkproductie (ca 1½ liter/dag), daarom geschikt voor lammerproductie. Het vlees is erg smakelijk en mals met weinig vetaanzet. Een langzame opfok met hooi, gras en kruiden komt de vleeskwaliteit ten goede.

Vruchtbaarheid

Het ras is erg vruchtbaar en de bronst is niet seizoensgebonden, 3x aflammeren in 2 jaar is mogelijk. Lammerpercentage 150-200%. Ramlammeren zijn geslachtsrijp vanaf 3½ mnd. Ooien kunnen vanaf 8 maanden worden gedekt, wachten tot ze 16-18 maanden oud zijn is beter.

Afbeeldingen
Rasbeschrijving in onderdelen
Een smal hoofd en een recht neusprofiel, bij de rammen mag het neusbot licht gebogen zijn. De oren staan horizontaal tot licht afhangend en zijn klein. Kruin is wat wollig, gezicht is onbewold.
Beide geslachten zijn hoornloos (90%) of hebben hoorns (10%).
Bij de ram zijn de hoorns spiraalvormig (slakvormig) en breed. Bij de ooi zijn de hoorns sikkelvormig (halve maan).
De nek is van gemiddelde lengte, matig breed en kan bij de rammen versierd zijn door manen.
Normaal.
De rug is lang en recht. De buik is wat wollig.
Een stevige achterzijde.
De poten zijn fijn (middelfijn) tot krachtig, hebben strakke bindingen en een harde klauw.
Lang en bewold.
Essentieel kenmerk is de ruwe overwegend glanzende wol. Ongeveer 60% van de dieren is wit, 40% is zwartbruin. Grijze en gevlekte dieren zijn zeldzaam.
Wol wordt gebruikt voor productie van natuurlijk gekleurde tapijten, voor het vilten en als breigaren.
Het Krainer Steinschaf is een klein tot middelgroot, delicaat melkschaap met een gedrongen vorm, geschikt voor begrazing van de hoogste bergweiden. Ze zijn zeer robuust, goede lopers, stress- en ziektebestendig. Zeer vertrouwend en kalm tegenover mensen en loyaal aan hun locatie. Leren snel nieuwe dingen. Zeer uitgesproken kudde-instinct.

 

Ooilam

Ramlam

Jaarl ooi

Jaarl ram

Volw ooi

Volw ram

Geb.gew.

.

.

.

.

.

.

Groeisnelh

-

-

.

.

.

.

Gewicht

.

.

Ca 35 kg

Ca 43 kg

45 -70 kg

50 -85 kg

Formaat

.

.

.

.

Middelgroot

Middelgroot

Lam prod

.

.

.

.

1,5 -2,0

.

Jaarrond

.

.

Ja

.

Ja

.

Wol

.

.

.

.

Ca 3,0 kg

Ca 4,0 kg

Hoorns

Ja/Nee

Ja/Nee

Ja/Nee

Ja/Nee

Ja/Nee

Ja/Nee

Contact

Rasvertegenwoordiger:
Secretariaat VSS: info@vssschapen.nl

Karakul Leicester Longwool